Hammam er en eldgammel marokkansk/arabisk form for dampbad. Noen kaller fenomenet for «tyrkisk bad», men vi har ikke tenkt å dvele ved tradisjonens opphav. Hammam har i lange tider blitt brukt som en møteplass og et sted hvor rensing kan finne sted. Hvordan hammam utføres kan variere mellom ulike spasentre, men det er vanlig å starte med kroppskrubb, fulgt av såpeskumvask og massasje. Rommet fylles med damp, og forholdene legges til rette for avslapning.

Under behandling fuktes og varmes huden, og da åpner porene i kroppen seg. Kroppen smøres så inn med olivensåpe, som sammen med dampen gjør at huden mykgjøres og det blir enklere å fjerne døde hudceller. En annen måte å fjerne døde hudceller på er ved å bruke en tradisjonell hanske med en eksfolierende effekt. Etterpå blir kroppen skylt med varmt vann slik at tradisjonell leire, også kalt rhassoul, kan påføres sammen med rosevann.

Prøv ut den tradisjonelle formen

I løpet av denne behandlingen går huden gjennom et nærende og rensende rituale, før leiren skylles bort og massasje står for tur. Her er det vanlig at terapeuter benytter seg av arganolje, som har blitt beskrevet som en mirakelolje i Marokko takket være dens lindrende effekt. Dersom du velger å unne deg hammam-behandling på et spa, vil du raskt forstå hvorfor denne tradisjonen har overlevd i såpass lange tider.

Det finnes nok av spasentre i landet som tilbyr hammam, og det er også populært å gå for denne type behandling på ferie i utlandet. Skal du til Marokko, Tyrkia eller andre steder lenger øst, passer det ypperlig å teste ut lokal hammam-behandling. Mange steder tilbyr de forskjellige typer behandlinger, men det er særlig tradisjonell hammam som anbefales de som aldri har prøvd denne type behandling før. Det er også en god idé å ta hammam sammen med sin bedre halvdel, der det er mulig.