Over hele Romerriket fantes det som nå kalles romerske bad, som var større badeanlegg for avslapning, bading og sosialisering. Vannet kom som regel fra elver eller kunstige kanaler, og ble varmet opp før det ble sendt via kanaler til anlegget. De romerske badene hadde stor kulturell betydning. Romerne var av den oppfatning at massasje, bad, trening og mat var viktig for god helse, en oppfatning vi så absolutt deler i dag. Et romersk bad kombinerte disse elementene.

Romernes arv lever videre i beste velgående, og det finnes i dag nok av bad modellert etter eldgammel romersk oppskrift. Et godt eksempel er den engelske byen med det passende navnet Bath, hvor det i romersk periode ble bygget templer og badeanlegg som er godt bevarte i dag. I tillegg finnes moderne bad og spaanlegg som byens kommune driver, som er populære både for lokalinnbyggere og besøkende.

En reise gjennom badeanleggets historie

Bath byr på muligheten til å besøke både topp moderne spa med alt du kan ønske deg av fasiliteter, samt romerske bad fra en svunnen tid. Å rusle rundt i museet er en fin og avslappende aktivitet, som passer fint etter du har vært på spabehandling. Det er ingen tvil om at dagens spa er sterkt inspirerte av de romerske tradisjonene, selv om vi i dag har tatt det et steg videre med blant annet infrarøde badstuer og syntetisk spamusikk.

Restene av originale romerske bad er i dag å finne på museum i byen, selv om deler av ruinene nå befinner seg flere meter under bakken. Elven Avon renner gjennom Bath, og gjennom tidene har flommer fra elven begravd en del av kulturminnene. De delene som er bevarte er imidlertid storslåtte, og en meget populær attraksjon for turister. Du kan vandre langs de romerske søylene og se for deg datidens spabehandling.